
Zaděláme těsto ze všech ingrediencí (v případě housky ji zaděláme až nakonec) zastudena a necháme kynout přes noc - tak se dosáhne houževnaté struktury knedlíku, který se rozhodně nedrobí.
Druhý den těsto rozdělíme na 4 díly a pečlivě z nich uválíme šišky tak, aby povrch byl zcela spojitý. Necháme odležet. Dáme vařit cca. 2 litry osolené vody a knedlíky vaříme přiklopené 12 - 15 minut po jedné straně a 4 - 5 minut po druhé. Po vylovení rozkrojíme napůl a podáváme.
Zeleninu očistíme a nakrájíme na hrubé kostky. V rozpáleném hrnci opékáme na oleji s kořením a solí dokud se zelenina nezdá takřka poživatelná - tedy tepelně upravená. Podlijeme vývarem nebo vodou a necháme vařit do úplného změknutí zeleniny.
Ponorným nebo klasickým mixérem omáčku rozmixujeme. V případě potřeby naředíme a následně dosolíme. Poté vlijeme smetanu a necháme ji prolnout do omáčky. Přidáme cca. 2 lžíce octa - dle chuti.
Hotovo!