Brambory si oloupeme a uvaříme. Nastrouháme je a smícháme v míse s moukou a solí. Vypracujeme těsto, které nelepí a drží tvar, uválíme si dvě šišky a šoupneme je do vroucí vody. Vaříme dokud nevyplavou, což je někde mezi 15 - 20 minutami. Kdo je lenoch, nebo nemá moc času, tak může knedlíky i koupit, spousta z nich je čistě rostlinných.
Nejradši mám listový, ale k tomuhle jídlu se prostě a jednoduše hodí protlak. Šoupneme ho do hrnce a necháme rozmrazit, ochutíme solí, pepřem, sojovkou a horou česneku. Zahustíme - ať už hladkou moukou, nebo hraškou. Na vedlejší pánvišce si do zlatova usmažíme cibulku a přidáme ji do špenátu.
Sojové maso - plátky nebo kostky - nevařené, dáme do větší zapékací misky, posypeme adžikou, zakápneme sojovkou a nalijeme vodu, aby byla soja ponořená. Pečeme na 180 - 200 °C jak jsme zvyklí. Asi po 15 minutách přidáme na kolečka nakrájenou cibuli ( rozdělenou na kousky) a pokud je to potřeba přidáme trochu vody. Průběžně kontrolujeme a doléváme vodu se sojovkou a kořením, tak , jak je nám to po chuti. Pokud je soja již měkká ( cca za půl hodinky) a upečená k naší libosti, přilejeme do pekáčku rozmíchaný škrob s vodou, troškou sojovky, adžiky, pepře a necháme chvilku zapéct, aby se udělal správný sosík. Stači jedla lžíce škrobu na 2 dcl tekutiny. Pak už jen nandat a nespálit si pusy.